ONZE GESCHIEDENIS
Stichting van de Werkplaats
De geschiedenis van APAM begon in 1959, toen enkele ouders van geestelijk gehandicapte kinderen, die zich zorgen maakten over hun dagelijkse situatie en hun toekomst, de handen ineensloegen om een leefomgeving en een bezigheid te vinden die aan hun behoeften waren aangepast. Tot dan toe waren deze jongeren veroordeeld tot inactiviteit, verstoten door de maatschappij en heel vaak geïnterneerd.
In september 1960 bracht mevrouw C. Lambert-Vinchent een studiebezoek in Nederland, die toen een pioniersrol speelde op dit gebied. Mevrouw Lambert-Vinchent richtte in de kelder van haar privé-woning de eerste beschutte werkplaats voor geestelijk gehandicapten in België op: APAM. Hoewel de naam APAM is gebleven, staat deze nu voor Atelier Pour l’Accès des Moins Valides au monde du travail (Werkplaats voor toegang tot de arbeidswereld voor gehandicapten).
APAM wordt professioneler
De werkplaats begon met een team van 7 mannelijke werknemers tussen 16 en 27 jaar, die 5 ochtenden per week handenarbeid verrichtten om aan de specifieke eisen van de industriële sector te voldoen.
Het aantal werknemers nam snel toe, evenals het aantal werkuren. In 1961 verhuisde APAM naar een groter pand, met een oppervlakte van 600 m², en in 1963 werd de beroepsbevolking gemengd.
APAM wil zijn sociale rol ten dienste van de mentaal gehandicapten blijven verdedigen en heeft daarom zijn productiecapaciteit verhoogd door de aankoop van halfautomatische machines die het rendement en de kwaliteit van het werk verbeteren, vooral in de verpakkingssector, de elektrische sector en de mailing.
Steeds ruimere werkplaatsen
In 1968 verhuisde APAM naar een nieuwe site in Elsene, waar het over een bedrijfsoppervlakte van 1.575 m² beschikte, die in 1990 tot 2.580 m² werd uitgebreid. Dankzij rationelere werkomstandigheden konden de arbeiders efficiënter werken.
In 1999 verhuist APAM naar de Drogenboslaan 130 in Ukkel, een industrieterrein van 6.000 m² met een vlottere toegang, grote magazijnen en lokalen aangepast aan nieuwe activiteiten zoals de verpakking van voedingswaren en houtbewerking.
Om tegemoet te komen aan de belangrijke opslagbehoeften van de afdeling Tuinen & Landschappen, heeft APAM in 2010 een aanpalend terrein gekocht in de Calevoetstraat 112 in Ukkel.
Vandaag
APAM, de eerste beschutte werkplaats voor geestelijk gehandicapten in België, telt momenteel 140 werknemers met verschillende soorten handicaps (mentaal, zintuiglijk, psychiatrisch, enz.) onder toezicht van 25 valide personen.
Klik hier om meer te weten te komen over onze missie en waarden